Vitamín E

22.02.2021

Vitamín E je rozpustný v tucích. Je známo několik forem, ale alfa-tokoferol je jediný, který používá lidské tělo. Jeto vitamín, který je opěvován pro svoji antioxidační funkci a často je prodáván v kombinaci se selenem nebo vitamínem C.

Objev vitamínu E je připisován Herbertovi Evansovi a Katharine Bishopové z University of California - Berkeley, kteří prováděli klíčové studie na potkanech krmených čištěnou stravou s vysokým obsahem sádla. Jelikož bylo sádlo žluklé, docházelo k sterilitě potomků. Ve snaze obnovit reprodukční schopnosti byla strava systematicky měněna. Přišli na to, že neznámá látka společně s vitamínem C obnovuje částečně reprodukční funkci. Nazvali ji faktor antisterility.

Denní příjem a vstřebávání

Vitamin E se vstřebává ve spojení s dalšími vitamíny rozpustnými v tucích ve střevě, což vyžaduje přítomnost micel žlučových kyselin. Tento vitamín je ze střeva odváděn lymfatickým (mízním) oběhem odkud se dostává do červených krvinek, které ho přivádí do jater. Zde pokračuje distribuce vitaminu E pomocí lipidů prostřednictvím lipoproteinů do tukové tkáně a buněčných membrán. Nejvyšší koncentrace vitamínu E jsou v plazmě, játrech a tukové tkáni.

Plazmatické hladiny vitaminu E nejsou dobrým indexem celkové tělesné zásoby. Doporučený denní dávka pro vitamin E pro muže a ženy ve věku 14 let a starší je 15 mg, včetně těhotných žen. Kojící ženy potřebují o něco více 19 mg/denně.

Zdroje vitamínu E

S výjimkou tukové a jaterní tkáně jsou živočišná jídla obecně považována za špatný zdroj. Vitamín E se nachází především v rostlinných potravinách a olejích. Ořechy, semena (arašídy, mandle...), avokádo, dýně a rostlinné oleje obsahují vysoké množství alfa‑tokoferolu a významné množství je k dispozici také v zelené listové zelenině a obohacených obilovinách.

Suplementy

Mnoho lidí užívá doplňky vitaminu E v naději, že zlepší jejich imunitní systém, sníží riziko rakoviny nebo posílí vlasy, pokožku a nehty pomocí antioxidačních vlastností a potenciálních účinků proti stárnutí.

Doplňky vitaminu E jsou však zbytečné a poskytují malý přínos. Většinou je nutné změnit stravování, zařadit více tuků do jídla.

Základní funkce vitamínu E v těle

Jeho hlavní rolí je působit jako antioxidant, zachycující takzvané "volné radikály", které mohou buňky poškodit. Rovněž zvyšuje imunitní funkci a zabraňuje tvorbě sraženin v srdečních tepnách. Antioxidační vitamíny, včetně vitaminu E, se dostaly do pozornosti veřejnosti v 80. letech, kdy vědci začali chápat, že poškození volnými radikály bylo zahrnuto v raných fázích aterosklerózy ucpávající tepny a mohlo by také přispět k rakovině, ztrátě zraku a řadě dalších chronické stavů.

Antioxidant. Antioxidační účinek tokoferolu je účinný při vysokých hladinách kyslíku, a proto má tendenci být koncentrován v lipidových strukturách vystavených vysokým parciálním tlakům O2 (např. Membrány dýchacího řetězce, sítnice a erytrocyty). Vitamin E a selen (Se) působí synergicky při ochraně membrán proti peroxidaci lipidů. Synergický efekt má také s vitamínem C, se kterým tvoří nejdůležitější antioxidační řetězec v těle.

Nervový systém. Adekvátní stav vitamínu E je rovněž považován za důležitý pro prevenci a léčbu dalších neurologických poruch doprovázených složkou oxidačního stresu, jako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. Pacientům, kteří jsou postiženy těmito poruchami, se často doporučuje suplementace α-tokoferolem. Nicméně výzkum stále pokračuje.

Kardiovaskulární systém. Příjem Vitaminu E 300 mg/den může zvýšit hladinu sérového cholesterolu v průměru o 1,9 mmol / l. U pacientů s rodinnou anamnézou srdečních onemocnění je proto vhodné používat vitamín E opatrně. Na druhou stranu některé studie ukázaly, že vitamín E může předcházet ateroskleróze, která je způsobena zvýšenou oxidací lipidů.

Rakovina. Antioxidační živiny, jako je vitamín E, chrání složky buněk před škodlivými účinky volných radikálů, které, pokud nebudou kontrolovány, mohou přispět k rozvoji rakoviny. Vitamín E může také blokovat tvorbu karcinogenních nitrosaminů vytvářených v žaludku z dusitanů v potravinách (především uzeniny) a chránit před rakovinou zvýšením imunitní funkce.

Plodnost. Přes původní popis vitamínu E jako faktoru plodnosti u hlodavců, nebyl význam α‑tokoferolu pro lidskou reprodukci stanoven.

Nedostatek vitamínu E

Nedostatek vitamínu E je vzácný a trpí jím většinou lidé s dietou s nízkým obsahem tuku. Dalším důvodem mohou být poruchy metabolismu, které ovlivňují jejich schopnost trávit a vstřebávat tuky, jako je Crohnova choroba nebo cystická fibróza.

Nedostatek vitamínu E vede ke zvýšené křehkosti erytrocytů, kde erytrocyty vykazují výraznou změnu morfologie a snadno se ničí.

Vitamin E je také nezbytný pro vývoj a udržování normální činnosti nervových a svalových buněk. Nedostatek vitaminu E nebo selenu může vést k masivnímu přílivu Ca2+ do buněk. Tento minerální příliv vede ke svalové degeneraci a dává svalu charakteristický vzhled (tj. "Onemocnění bílých svalů"). Postižení myokardu s tímto onemocněním může vést k náhlé smrti.

Přebytek vitamínu E

Pokud je vitamin E získán pouze z potravinových zdrojů, nemá žádné doložené důkazy o toxicitě. Velmi vysoké dávky doplňků alfa-tokoferolu (například při > 1 000 mg / den) mohou způsobit krvácení a přerušit srážení krve. Bylo publikováno několik studií nežádoucích účinků na vitamin E, zejména u předčasně narozených dětí, u nichž byly vysoké dávky spojeny s infekčními komplikacemi a fatálním selháním jater. Dnes není stanovena maximální denní dávka.

Co si z toho odnést?

Vitamín E, je jeden z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle. Je součást buněčné stěny a chrání nás před působením volných radikálů. Do pozornosti se dostal okolo 80. let, kdy vědci začali chápat jeho funkci v našem těle. Chrání nás před vznikem arteriosklerózy, rakoviny, neplodnosti atd. Je to vitamín, který je rozpustný v tucích a najdeme ho především v rostlinných olejích, avokádu, semenech aj. Většina vitamínů rozpustná v tucích se stanovuje z koncentrace v plazmě, to však pro tento vitamín není vhodné. Doporučená denní dávka je 15 mg pro dospělého člověka. Hypovitaminóza vitamínu E je velmi vzácná a je spojena často se špatným vstřebáváním živin nebo s dietou se sníženou konzumací tuků. Při přebytku vitamínu E nebyly stanoveny žádné vedlejší účinky. Ve výjimečných případech (často v kombinaci s warfarinem) může nastat zvýšená krvácivost při dávkách vyšších jak 1000 mg. 

Zuzka @ziju_zdrave_ 

© 2021 Žiju zdravě podle Zuzky. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky