Veganství
Vegantsví není jen o jídle, ale o životním stylu. Veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu. (definice z webu veganskaspolecnost.cz)
Vegan se tedy snaží vyloučit ze
své stravy živočišné produkty. Strava proto nezahrnuje zvířecí maso, mléčné
výrobky, vejce a živočišné složky (želatina, syrovátka, med, pepsin, albumin,
kasein atd.). Co tedy jí? Při této dietě se dá konzumovat ovoce, zelenina,
ořechy, semena, luštěny.
Řada studií ukazuje, že vegani přijímají méně nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Také mají více vitamínů, minerálů a vlákniny. Na druhé straně může veganům chybět železo, vápník a vitamín D, omega-3 mastné kyseliny, B12, některé esenciální aminokyseliny. Tyto nedostatky mohou neblaze ovlivnit naše zdravý ať už fyzické tak psychické. Většinou se tyto chybějící nutrienty suplementují pomocí doplňků. A je třeba pečlivě sestavovat jídelníček tak, aby byl plnohodnotný. Na druhé straně studie uvádí, že vegani mají menší riziko vzniku cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých typů nádorů.
Je potřeba si uvědomit, že veganství je často více než o stravě. Jeho přesah je i do oblékání, smýšlení, kosmetiky a dalších věcí. Vegani vyznávají práva zvířat a odmítají veškeré produkty, které se zvířetem souvisí např.: vlna, kůže, jízda na koni, ZOO.
Pokud bychom se chtěli stát veganem, nedoporučuji to udělat ze dne na den. Pro naše tělo by to byl šok. Postupně vynechávejte veškeré živočišné produkty a nahrazujete je jinými. Doporučuji na tento typ stravy nepřecházet sám a poradit se s lékařem a nutričním terapeutem. Také bych k tomu nenutila děti, jelikož by mohlo dojít především k nedostatku esenciálních aminokyselina (to by způsobilo problémy se zdravím růstem) a vápníku (především vápník obsažený v mléce má u dětí vliv na hmotu a velikost kostí).
Zuzka @ziju_zdrave_