Dna, pakostnice, nemoc králů
Dna je bolestivé ukládání krystalů kyseliny močové do tkání těla. Může postihnout kohokoliv. Akutní příznaky se objevují jako bolestivá monoartikulární zánětlivá artritida, klasicky opuchá a pálí kloubu palce.
Puriny jsou všudypřítomné
v těle i v přírodě. Jsou součástí DNA i RNA. A právě kyselina močová
je produktem metabolismu purinů. Normálně je kyselina močová rozpuštěna
v krvi a prochází ledvinami, kde vzniká močovina, která odchází
z těla ven. Někdy se může stát, že kyselina močová je nadprodukována a
v ledvinách není odbourána. To způsobuje její krystalizaci a ukládání do
kloubů nebo přilehlých tkání.
Symptomy
- Bolest kloubu - Dna většinou začíná bolestem v kloubu palce, ale může začít i v jiném kloubu (kotník, koleno, loket, zápěstí a prsty). Bolestivý záchvat většinou trvá 6-24 hodin.
- Nepohodlí - Po odeznění bolesti může nepohodlí kloubů trvat i několik dní či týdnů. Pozdější záchvaty pak mohou trvat déle a ovlivnit i více kloubů.
- Zánět a zarudnutí - Postižené klouby jsou oteklé, teplé a červené.
- Omezený rozsah pohybu - Může se s tát, že v pozdějších stádiích nastane omezení hybnosti kloubů.
Průběh
Její průběh můžeme rozdělit do základních 4 období. Časový průběh nemoci z asymptomatické hyperurikémie na chronickou dnu se značně liší od 3-42 let (v průměru 11,5 let).
- Asymptotická hyperurikémie je definována jako abnormálně vysoká koncentrace kyseliny močové v krevním séru. Postižený zatím nepociťuje potíže.
- Období akutní dnavé artritidy je přesycení krevního séra kyselinou močovou, v jeho důsledku pak dochází ke krystalizaci kyseliny močové ve tkáních. Toto stádium je charakterizováno rychlím nástupem silné bolesti, nejčastěji během noci, která probouzí pacienta ze spánku. Tato bolest obvykle dosahuje svého maxima za 6-24 hodin a trvá bez léčby asi 7-10 dní. Bolest je doprovázena otokem a omezenou pohyblivostí kloubů. Je také patrný zánět tkáně. Nejčastěji prvním místem projevení dny jsou klouby dolních končetin a zejména chodidel. Často může být zpuštěna alkoholem, neřízenou konzumací jídla (zabijačky, svatby atd.), stresem nebo infekcí.
- Interkritická dna je charakterizována jako období bez příznaku mezi akutními záchvaty. Doba trvání se dá ovlivnit farmakologickými zásahy nebo změnou stravy a životního stylu. Může trvat půl roku i déle.
- Chronická dna se vyznačuje častějšími záchvaty a přetrvávající bolestí. Může se také projevovat poškozením kostí. Vznikají deformity kloubů tzv. tofy. Pokud se tofy (nahromaděné krystalky solí kyseliny močové) infikují, velmi těžko se hojí. Prvním zaníceným místem být palec u nohy, poté se zánět rozšiřuje do oblasti nártu, kotníku, kolena a zápěstí.
Životní styl
Příčinou vzniku dny může být dědičnost, ale především je vyvolána špatnou životosprávou: přejídáním na jedné straně a nízký energetický výdej na straně druhé. Sekundární příčinou bývá spojení s metabolickým syndromem, jako je cukrovka, zvýšený krevní tlak, zvýšený cholesterol atd.
Je důležité se hýbat a sportovat pokud jsme v mezi-záchvatovém období. Je potřeba se udržovat v kondici a dbát na pitný režim. Vhodný je aerobní sport, např.: jízda na kole, běžky, plavání. Jíst v menších množstvích, ale vícekrát za den (například 5-6 porcí). Měli byste předcházet stresovým a vypjatým situacím
Rozsáhlé studie prokázali, že dlouhodobý zvýšený příjem fruktózou a cukrem slazených nápojů zvyšuje riziko vzniku dny. Jiným rizikovým faktorem je nadměrný příjem bílkoviny a potraviny bohaté na puriny. Naopak protektivní vlastnosti má kofein a vitamin C. Kofein je avšak poměrně sporná položka. Některé studie je berou jako protektivní látku, jiné mu připisují zhoršení stavu pacientů.
Hmotnost
Důležité je udržovat svoje tělo v kondici. Tedy nemít nadváhu a nezatěžovat klouby ještě hmotností. Úbytek hmotnosti má prokazatelně pozitivní účinek na výskyt dny. Sníží se tím riziko metabolického syndromu (zvýšený krevní tlak, cukrovka, obezita atd.). Využijte k tomu nízkotučnou, vysoko‑vlákninovou dietu, která podpoří funkci inzulínu.
Alkohol
Alkohol zvyšuje produkci močoviny zrychlením purinové degradace. Příjem alkoholu často zahajuje první akutní stav. Abstinence je často nutnou změnou zabrání atakům u pacientů. Pivo má jednu z největších korelací s dnou. Destiláty pak mají menší korelaci s dnou, ale stále je prokazatelný jejich negativní vliv na toto onemocnění.
Maso
Omezit konzumaci červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí atd.) a mořských plodů. Jelikož jsou ryby důležitým zdrojem omega‑3‑mastných kyselin, je potřeba tyto látky suplementovat. Navíc se doporučuje zvýšit konzumaci omega‑3‑mastných kyselin. Můžeme je nalézt ve lnu, vlašských ořechách, listové zelenině, chia semínkách atd.
Zelenina, ořechy, zeleninové proteiny, ovoce
Tyto složky stravy nelze vynechat. Zelenina nám dává dostatek vitamínů a vlákniny. Ořechy omega-3. A zeleninové proteiny? No dna vzniká, když si tělo neumí poradit s dusíkem v těle (především purinů, ale také proteinů), takže v přiměřené míře jsou vhodné (jsou vhodnější než červené maso nebo mořské plody). Všechny druhy zeleniny, včetně brambor, hrášku, hub, baklažánu (lilku) či listové zeleniny můžete bezpečně jíst i tehdy, když vás trápí dna.
Ovoce obsahuje hodně fruktózy, která zvyšuje riziko dny. Problém je, že z jídelníčku je nemůžeme úplně vynechat, jelikož mají větší pozitivní vliv na lidský organismus, než riziko dostavení akutního záchvatu. Vhodné druhy ovoce jsou ty, které mají dostatek vitamínu C (jablka, pomeranče, třešně atd.). Několik studií potvrdilo, že třešně snižují riziko záchvatů, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi. Stejný efekt se předpokládá u veškerých barevných bobulí (borůvky, brusnice, maliny atd.). Zde se jako funkční látky předpokládají barviva antokyany, které snižují množství radikálů v těle a tím brání tělo před oxidačním stresem. Což napomáhá při boji s dnou.
Pitný režim
Je důležité dodržovat pitný režim a vypít za den 2-3 l čisté neslazené vody. Cukr a především fruktóza jsou spojeny se zvýšeným rizikem akutních záchvatů. Je potřeba pít především alkalické minerální vody, jejich největším přínosem je schopnost neutralizovat a vylučovat přebytečnou kyselinu močovou z těla.
(Aqua Maria, Bílinská kyselka, Dobrá voda, Excelsior, Excelsior originál, Hanácká kyselka, Hanácká kyselka Pro Vital, Ida, Il Sano, Korunní, Magnesia, Mattoni, Poděbradka, Poděbradka Pro Linie, Praga, Odysea, Ondrášovka, Rudolfův pramen, Salacia, Šaratica, Vincentka, Vratislavská kyselka, Zaječická hořká, ZON). TIP: Bílinská kyselka se prodává v Bille.
Zapomeňte na zelené, bílé nebo černé čaje. Můžete pít bylinné nebo ovocné čaje. Zde ale pozor na ovocné čaje, které mají v sobě černý nebo zelený čaj (doporučuji čaje OXALIS - jsou kvalitní a snadno dostupné).
Mléčné potraviny
Nízko tučné mléčné potraviny (jogurt nebo mléko) chrání před ataky dny. Podle řady studií má mléko efekt na snížení kyseliny močové v těle. Navíc nízkotučné produkty snižují riziko vzniku metabolického syndromu. Jsou to zdroje bohaté na proteiny, kterých je v této dietě nedostatek. Vhodné mohou být i syrovátkové nápoje, ale pouze v malé míře a neochucené. Nevhodné jsou potom mléčné nápoje, které jsou ochucené a doslazované. Skvělý je na konzumaci skyr, který má málo tuku, ale je bohatý na bílkoviny. (Bacha ale na nadměrný příjem bílkovin, doporučené množství je 0,8 g na kilogram tělesné hmotnosti.)
Káva, kakao, čokoláda
Kakao stejně jako čokoláda je nevhodné při dně, je to potravina vyvolávající záchvaty a zvyšující hladinu kyseliny močové. U kávy to tak přesné není. Jeden šálek kávy denně může snížit hladinu kyseliny močové v těle, ale při zvýšené konzumaci se zvyšuje riziko záchvatů.
Výživové doplňky
Nejzákladnějším doplněk by měl být vitamín C. Průměrným denním příjmem by měl být asi 500 mg. Dalšími vitamíny by měli být bioflavanoidy a to hesperidin. Tyto látky se nachází v citrusech nebo v rozmarýnu. Dalším důležitým bioflavanoidem je quercetin, který brání před oxidačním stresem.
Jelikož v této dietě nejsou doporučené mořské plody, je potřeba doplňovat mastné kyseliny, které jsou pro nás esenciální, jako je eikosapentatonová kyselina, gama‑linolenová kyselina (omega‑6‑nenasycené mastné kyseliny). Tyto látky potlačují záněty vyvolané nadbytek monosodných solí kyseliny močové. Také je potřeba mít dostatek omega‑3‑ mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Tyto látky najdeme v pupalkovém oleji, třezalkovém oleji, oleji ze semen černého bezu, nebo v menší míře v olivovém oleji.
· Multivitamín - https://www.jml-zlin.cz/cs/multimax-power-t-r
· Mastné kyseliny - https://www.drmax.cz/jamieson-omega-3-6-9-1200mg-tob-100
· Quercetin a Bromelin - https://www.naturawit.cz/product-cze-359-Swanson-Kvercetin-Quercetin-a-Bromelin-100-kapsli.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping
Slovo závěrem
Dna je typ artritidy, která vyvolává náhlou bolest, otoky a
záněty kloubů. Naštěstí, změnou životního stylu a zavedení správné diety můžeme
zmírnit příznaky. Mezi potraviny a nápoje, které spouští dnu, řadíme vnitřnosti,
alkohol, zvěřinu, některé druhy ryb a sladké nápoje. Na druhé straně existují
potraviny, které snižují množství kyseliny močové v krvi např.: ovoce a
zelenina, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky. Co se týče změny
životního stylu, je potřeba začít žít aktivní život, zahrnout do denního
programu aerobní sporty, udržovat váhu na vhodné hodnotě, pít dostatek vody a
užívat doplňky stravy tak, aby tělo mělo dostatek důležitých živin.
Zuzka @ziju_zdrave_